klik?

Wednesday, January 4, 2017

selamat tahun baru 2017....

assalamualaikum sekelian makhluk Allah.. setahun dh ambe menyepi tulis kat blog ni, lepas muhammad yussuf al wafi lahir langsung ambe dop menjengah blog ambe ni... tahu2 setahun dh umur wafi.. terima kasih buat shabat yang selalu datang mejengah blog ambe ni sekarang ni dengan adanya facbook, insta, twitter mungkin blog ni jarang org jengah.. 

yussuf Al Wafi..

 alhamdulillah jate ambe dh masuk 1 tahun sekarang dah pandai macam2, kenal semua benda, cakap je suh ambik ape kenal je ambik barang.. alhamdulillah anakda membesar dengan sihat semoga Allah sentiasa memberi kesihatan yang baik selamanya dan diselamatkan dari semua kecelakaan amin..

nurwafa Adawiyyah

Kakak wafa dah masuk tadika kemas kat kg kesom.. suke beno blajo, suka beno ada kawan2 ramai, sebelum ni kawan masa sepupu balik kg je seminggu skali kekadang 2 minggu sekali sian wafa.. lenin hari2 bleh jumpa kawan.. firstday baru balik tadika nak dah tak sabar nk gi lagi esok.. alhamdulillah..


untuk isteri tersayang.. terima kasih kerana sanggup untuk cuti berkhidmat selama dua tahun bagi memastikan kasih syang keluarga kita kekal erat dan memberikasih sayang sepenuhnya kepada kedua anak tercinta.. moga Allah luaskan rezkimu sayang..

Syukur kehadirat Mu Ya Allah kerana melimpahkan rezkimu kepad kami sekeluarga..

Friday, December 18, 2015

Selamat datang anakku wafi

Alhmdulillah berkat Doa Dan usaha.. Allah amanahkn sorg hambanya kepada ku..

Mase 7hb dis Baru ni, tetiba mek (isteri) ambe tpn kt opus katenye kne GI check KT spital pasal masa check KT kenek krjaan dorang suh g spital sbb air ketubang kurang pattut LA jelas beno nmpk bby bgerk msa DLM perut ha.. So ambe ambik kluo online 3 jam, bilik dulu, mkan dlu , Baru anto KT spital..

Lepas cek mek ambe kne tahan slalu wlupn due lagi sminggu.. Brg2 mmg dah stnby DLM Kete bawak naik KT wad 2b kelas 2 mek ambe kan Cikgu... Pstu teman mek smpai petang..



Alhmdulillah dapay wad Baru.. Selesa, kul 7 blik mndi kejap kul 9 kang ambe dtg tgk blik tapi guard tkmo wi masuk plk kte TD bleh msuk pas isyak.. Tgh duk Wasap ngn mek tetiba mek kte rse cm nk beranak.. Meksi check jalan dah msuk 6çm.. Mek suh tggu KT labour room.. Hati dah gundah, DOA dn ayat suci mula meniti dibibir menunggu dipanggil masuk..



Lebih kurang kul 11 ambe dipnggil masuk lame beno mundar andir depan pintu.. Masuk2 tgok mek dalm kesakitan mntk urut belakang tak tahan sekali skala mtk bedah sbb skit Sgt.. Meksi plok buat rilek sbb kne tggu jalan buka krg2 7çm tggu lagi sejam..

Alhmdulillah.. Kul 12 suku kpala bby dah nmpak brula meksi bgi semangt KT mek ambe teran smbil curi nafas n akhirnya bby selamt keluor... Lepas steel azan paling merdu ambe kne halau tggu KT luo..

Tggu Pye tggu.. Kul 3.30 am bleh masuk wad blik.. Kul 4 blik umoh tdo kejap.. Sok nk mari ambik plak...

Terima kasih buat srmua yg mendoakan keselamatan amin...

Sunday, August 9, 2015

selamat tinggal Ujang dan APO



 assalamualaikum...dengar kabarnya 6 ogos 2015 terkubur akhirnya 2 majalah terbaik pernah wujud di malaysia ni.. majalah Ujang dan majalah APO?

dulu majalah Ujang aku baca kat umah toki ambe.. pokdin ambe yang kumpul.. penuh sekotak.. dari situ minat melukis datang tengok karya Aie, Ujang, Petai, Gayour, Ciku, Sukun,Lengkuas, Nik, Tembakau dan bayak lagi..
kemudian majalah APO? keluar dengan harga mampu beli  RM1 ambe kumpul sampai no berapa ntah dari situ ambe suka tgok karya faberet ambe Lambok, Oren, Rambai beli pon sebab dorang.. masa tu ambe tak layan dah ujang pasal tak best..

papepon ambe harap dorg tu seme dok terkubur camtu jer..
harap bangkit dengan sesuatu yang lebih best..

a

Wednesday, July 15, 2015

RAYA 2015

Kad raya tahun ni...



Tuesday, July 7, 2015

Dugaan dibulan pose...

assalamualaikum...
kehadapan saudara ambe sekalian yang sedang menjalani ibadah berpuasa
syukur hingga saat ini kita masih mampu untuk berpuasa..
sungguh doh org kate dugaan bulan pose ni utk nguji hambanya sebab tu kene banyk bersabo ork..

hari jumaat yang lepas.. ambe ngan bini ambe gi jalan2 kat SMART PANDAN JB.. cari baju raye aa kan raya nok dekat doh, ke biasaanya ambe bwk pochbag sokmo tapi ari tu eksen plop wase amboh bwk nok ubuh wallet dalam kocek je..mase beli baju raya mmg ambe yakin walet tu ade lagi dlam kocek ambe pahtu ambe masukla kejap dlam pasaoraya dia tu.. tubik2 hilang dop staran doh wallet ambe.. cari2 dop jupe.. ambe gi kaunter service centre ambe kabo kalu ade org jupe silala hubungi ambe ho

2 ari ame tunggu mmg adop harapan org nok ato smula.. pitih bukan byk pom dalam ambik la nok ambik pom ambe halal doh tapi dokumen dalam tu bayak n penting2 blake.. sudahan ambe gi wat repot polis kat johor jaya.. kenela plop dalam tu ade tiket bas nok balik kg n tiket raya.. nasib baik la kaunter tiket buleh print smula..

marin ari senin.. ambik cuti sari noh gi setel blake la doh jadi macam bangla doh adop ic,, mula2 gi JPN nok wt ic nasib baik dop ramai orang.. kul 12 kan suh mari ambik.. tapi kene denda RM100 kalu nok diskaun bawak surat JKK bleh diskaun 30%... dengan berat ati ambe bayola ngn pitih hok bini ambe wi, syukiur bini ambe memahami..

ambe gerok plop ke JPJ nok buat lesen ngn roadtax plop.. sapa2 situ kejut ambe tgok.. ramai sungguh mari nok wat lesen.. lame jugok la tunggu dari kul 11 sapa kul 12 duk situ.. pah buleh lesen baru tapi kene bayo denda plop RM20 parok sungguh awok ye bahan pitih.

ambe turun alik bawah plop nok setel hal roadtax.. kene isi borang jupe ngn pegawai dulu pah tu baru ambik no.. ade 50 org lagi tgh mnunggu... waduhhhh... 2.15 ptg dop selesai lagi kaunter ade 6 tapi hok gerok ade sutir je.. g tido bakali.. dekat kul 2.30 baru ade hoklain buka kaunter napok mate macam baru bgun tido... lepas selesai gi ambik ic, g plop kat CIMB wat kkad adop pitih doh ni.. 
kul 4 setel semua..

PENGAJARAN...
mula-2 muhasabah diri kat mane yang tak betul rezeki tu...
pahtu kena bayak bersabo
las skali jaga molek la wallet tu.. bukan semua orng hati dia baik macam kita...

Thursday, April 30, 2015

kakak wafa


assalamualaikum...
sebelum ni wafa rindu sangat nk jumpa ngn baby shirah tpi ade kat kl nun hari2 tgok ikut wasap je besungguh benor nk adik.. sabarlah sayang insyaAllah kita berdoa baby dalam perut mama sihat sokmo.. mama wafa plak kali ni alahan mmg parok, semua makanan kegemaran takleh nak masuk, jgn kate nak makan, baru sebut je uwek2... sian mama wafa..

semoga semuanya sihat sejahtera.. Ya Allah bantula hamba mu ini dan keluarga amin..

Monday, April 13, 2015

HADIAH TERBAIK TAHUN INI


Assalamualaikum..
selamat pagi n salam dhuha kepada muslimin blake weh.. alhamdulillah rezki Allah itu luas sungguh, kekadang diluar jangkaan hambanya yg lemah. pada 9 april baru ni, isteri bertanya untuk hadiah hari lahir ke 32 ambe nok mende, mungkin dh azali ambe dop mikir sangat ke hadiah ari lahir ucapan syukur dan selamat pon sudah mencukupi.. tetapi hadiah dari Allah hadiah paling best dan bersyukur sangat dengan pemberian rezki ini, wafa pon dh masuk 3 tahun kesian sangat bila tengok dia sorang-sorang kat umah tokma dia, lagi pon bila baby Insyirah (anak dila) balik umh tok wafa la insan paling gembira dapat pegang baby insyirah.. 

setahun yang lepas Allah telah menduga dengan kehadiran janin dalam perut mama wafa tapi mungkin ia pengubat keinginan memiliki anak kedua dan ujian untuk ambe menjadi seorang ketua keluarga yng lebih matang. dengan keadaan mama wafa yang belum berizki untuk pulang ke halaman menjaga wafa, baby kedua gugur ketika masih kecil dan Alhamdulillah tidak berlaku kemudaratan kepada mama wafa. Alhamdulillah penantian, usaha, doa Allah memberi peluang untuk dipertanggungjawabkan seorang lagi hamba kepada nya.. syukur berjuta syukur buatmu Ya Allah...

buat kalian sahabat ambe yng budiman moga mendoakan kesejahteraan dan keselamatan serta kesihatan isteri berpanjangan dan supaya anak ini bisa lahir sempurna terima kasih sahabat..

sekali lagi terima kasih atas doa anda semua jika ada salah n silap ambe dan keluarga ambe mohon berjuta maaf.. 

TERIMA KASIH ALLAH
TERIMA KASIH KALIAN