klik?

Thursday, April 4, 2013

Home » Kepala Gas USG... menipu lagi...

Kepala Gas USG... menipu lagi...

Assalamualaikum...

lame bebenorr ha ambe dop meng'update' blog ambe nin op..
kali ni ada benda baru plop nok kabo wi kat semua neh...

dulu ambe ada post pasal barang dapur AMG Italy tu sekarang port yang sama barang je jenama lain KENZO kalau ambe dop silap.. so berhati-hati....

(yang ni dijual dirumah mak sedara ambe RM370)
(jual umah ambe, model yang sama cuma tiada meter RM208-hose free pelanggan ke 4"ciss")

sekarang ni dah ada taktik menipu lagi
tolong pesan kat mak n isteri.... HATI-HATI...
sasaran dia ialah surirumah @ mak-mak kita yang sentiasa duk kat rumah
masa kerja dorang ialah time semua suami, anak2 gi kerja
Modus operandi suruh budak melayu datang rumah minta kebenaran nak check kepala gas kemudian kata yang kepala gas kita bahaya walaupun ada cop sirim kemudian promote kepala gas USG buatan italy dengan harga beratus...
*ambe=saya
Cite dia Camni..
26 mac 2013 bebaru ni (time hari bekerja)  mak ambe cakap ada bdk datang umah nk cek kepala gas pah tu test kepala gas mak ambe n dia kata ada kesan bahaya walaupon ada cop sirim.. kena plak budak tu pandai BODEK mak ambe suruh beli kepala gas tanpa meter dia dengan harga RM208 

ambe dop puas hati pahtu ambe ambik kotak barang n ada benda yang ambe curiga

1. tiada cop sirim
2. dalam reset takde barang yang dijual
3. waranty tiada cop syarikat
4. cop waranty 3 tahun tapi potong ngn pen tulis 1 tahun.
5. manual pengguna kepala gas lain.
6. tiada dalam laman web jenis barang tersebut.
7. banyak aduan berkenaan kepala gas UGS dalam intenet

ambe hantar sms kepada yang berkenaan
"sila kembalikan wang ibu saya atau saya akan buat report pengguna kerana menjual barang tiada kelulusan SIRIM"

kemudian supervisor UGS bangsa India mengaku sebagai Boy memberitahu yang kelulusan sirim ada pada pelekat dan dibawah kepala gas yg tulis MS1165.

ambe minta dia datang rumah ambe untuk bawa sijil kelulusan SIRIM jika apa yang dia kata benar

anda membuat panggilan kepada UGS NETWORK SERVICES dan bercakap dengan seseorang berbangsa cina dan dengan sombongnya dia kabo compeny dia dah sepuluh tahun buat jualan dari rumah kerumah dan bagi tahu harga yang berlainan dari harga yang dijual.

lebih kurang pukul 10.30 en.Boy datang kerumah ambe dan bagitahu sudah 20 tahun pula aktiviti tersebut di jalankan serta bagitahu sebab harga berlainan kerana ibu ambe merupakan orang ke empat dn menjual dengan harga lebih murah dari orng lain serta akan membuat service 6 bulan sekali. ambe mintak salinan surat Kelulusan antrabangsa dan ic beliau tetapi pihak UGS sekali lagi menyatakan yang dia tersilap bawak surat kelulusan dan mengambil balik salinan dan no ic. padahal malam tu ambe dah sms bawak sijil yang betul.. so pikirkanlah sendiri.

ambe membuat panggilan kepada SIRIM kuala terengganu dan bertanya berkenaan syarikat tersebut tentang    penjualan kepala gas UGS dan pihak sirim meminta ambe buat report di SIRIM untuk siasatan.

nak dijadikan cerita ambe pesan kat mertua ambe supaya berhati-hati dengan penjual ni tapi mertua ambe cakap dekat 10 tahun lepas dia dh kene n siap beli dah tpi tak boleh pakai hingga sekarang service yang dijanjikan 6 bulan sekali tidak pernah muncul.

walaupon segelintir orang kate benda ni remeh n berapa sen sangt kene tipu tapi ambe rasa tanggunjawab ambe untuk membongkar penipuan seperti inti dan mengekang daripada terus berlaku supaya mereka tahu orng melayu bukan bodoh dan mudah untuk diperkotakkan. ambe akan pastikan kompeni ni disiasat atas kejadian ini. 

tahukah kita sebenarnya perkara sebegini turut mengundang bahaya kepada keluarga kita.. datang ketika semua orang bekerja dan mak n istri kita bersendirian dirumah mungkin hanya meminta kebenaran untuk melihat kepala gas tapi jika punya niat tersirat bagaimana??

orang sekarng tidak seperti dahulu, siang hari pon berani buat onar apa lagi malam hari

ambe harapkan pihak berwajib dapat mengekang dan memantau kerja-kerja sebegini.. menjual tidak salah tapi menipu itu tetap salah apalagi mengguna bangsa aku sendiri untuk menipu...

andai merasakan aku tipu boleh menjengah sebentar link sahabat dibawah ini:




42 comments:

  1. salam kunjungan balas bos, post tentang kepala gas ugs tu ambe delete sebab byk sgt org tak puas hati dgn apa yg ambe tulis. komen mcm tak puas hati, agaknya penjual kepala gas tu kot... jadi tak nk penuhkan komen yg tak berapa elok dlm tu, ambe delete terus...hehehe

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak juga macam yang ko ckap tu..
      memang ada servis pun..ko pandai ja buat cerita
      diorang ada lesen lah..kpdn yang lulus kan..
      memang kepala gas yang 2 kg tu tak selamat..
      yang selamat guna dalam rumah ada lah yang 1 kg
      ko tengok dalam berita lah..
      banyak berlaku kebaran adalah disebab kan hos yang pelastik dan kepala gas tu..
      lu tak mahu selamat jangan buat fitnah bro..
      lu pi belajar dulu tentang keselamatan..
      lu sudah banyak berdosa..
      lu faham..tentang harga memang yang tiada meter harga 208..
      yang ada meter 377..
      maaf bro bukan ckap kasar..
      tapi lu sudah buat banyak orang tdak selamat

      Delete
    2. kalau biasa malaysia guna ms kan..
      tapi ni bs bro british standad lah bro.
      tu lah pi belajar dulu sebelum fitnah

      Delete
    3. bro.. kalau betul ko bleh pahala...
      klau niat ko tak betul ko jawabla depan Allah
      Allah maha Adil..
      ape kita nak takut kan....

      Delete
  2. bukan semua orang jahat..
    lu mahu pi lapor polis pun lapor lah..
    syarikat ni ada lesen lah..

    ReplyDelete
    Replies
    1. 'Lesen' menipu je keje

      Delete
    2. penipu kuat ni. dahla menyamar tulis kat sini. ko ni sbenarnya penjual kepala gas keparat tu.

      Delete
    3. Saya baru guna kurang dari 4 tahun dan dah bocor kat badan kepala gas tu kat bahagian di mana tertampalnya sticker ... made in italy .. UGS. Mana mungkin bocor kat situ ... produk yang tidak selamat ...

      Delete
  3. Terima kasih untuk maklumat ini. Utk pengetahuan, hari ni ada budak datang kat rumah I di Kepong, cakap nak check samada kepala gas bocor. Bile I tanya dari mana, dia cakap UGS. I tanya balik, ini Jabatan Kerajaan mana, dan dia mula terpinga-pinga. So i ckp kat dia, kepala gas I ok, tak perlu check dan dia terus blah.

    Nasib baik hari ni i cuti, duduk rumah. Kalau mak / bini ada tak tahu macam mana.

    ReplyDelete
  4. Ni Faizal Aizal gerenti ajen UGS

    ReplyDelete
  5. berani kerana benar, kalau mung kate betul mun nak takut apa yang penting mung nak jawab hadapan Allah Nanti, hasil makan, minum menjadi darah daging.. didunia hanya mulut yang berbicara, hadapan Allah nanti semua akan bercakap, fikir untuk agamamu, fikir untuk bangsa mu...

    ReplyDelete
    Replies
    1. This comment has been removed by the author.

      Delete
  6. saya baru terkena n dah beli pun....terbang duit...

    ReplyDelete
  7. Agak2 mamak yang jual kepala usg ni pakai ke kat tong gas dia. Rasa pakai yang beli kat mydin jgk tu. Hahahaha

    ReplyDelete
  8. saya adalh pengguna ugs. dh 4 th. begitu juga mak kat kg. sya beli sekali dgn dapur . ms tu rm 500. kebetulan mmg nk tukar dapur yg br. setkt ni tiada masalah. ada kebaikannya terutama jimat gas. tp x pernah dtg services. mgkn sy tak bg alamat kt cni. ms saya beli tu saya sdg berpantang kt kg. mak saya kt kg pun tiada masalh selama dia menggunakannya.

    ReplyDelete
  9. Nk tanya...betul kah bila guna benda ni tetiba dorg bg duit..katanya duit insurans.???.. Bila sy minta no bos dia tak nk bg pula...tak tau ni hq lah. Lps tu ssiap minta duit utk byr dia tiket g ambik cek d puchong perdana. Yg hairan pekerja mana yg tak tahu nama bos & tpt kerja...sian mak...sah2 kena tipu...

    ReplyDelete
  10. Saya bru je terkena.. rasa nyesal pon ada. Tp apa ble bt keadaan panic dok rmh sorng2.. so cair la kata 2 dorng promote.. x pena lg kena mcm ni ada salesman dtg umh.. first time..

    ReplyDelete
  11. Rasanya..UGS ni registered company....equipment yg diaorg provide ni ada kelulusan...pasal service tu xsure...tp klau betul tipu report laaa....apa salahnyaa

    Safety First

    ReplyDelete
  12. Pasal nie, sy skong. Tp, skurg2 nye, tlog la. Kita kn org mlayu, umat islam. Ape slah nye kita bntu anak2 mlayu wat bsnes. Tp, lau yg dtg mnipu tue. Tngkap tros. Kn? Try encik punyer post nie renung sketika, kalau lah, . Ari anak encik keje mcm bdk2 Ugs nie, n dpt tau, owg duk ckp anak cik penipu. Ape kita rase. Pejam mate. Renung dalam2! Lau diowg dtg mnipu, tngkap. Mybe itu dgaan dr Allah. Tp, cbe pkr, klau diowg dtg hnya mjlan keje.. Cri duit yg hlal.. Dr bgs kot dr mrompak, mncuri n sbg nye. Kn? Juz luah kn.
    (bcoze my son working at That cmpany.) TQ

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nak bantu macam mana kalau niat menipu..akal ada tuhan bagi.pakai la..bukan bodoh dan dungu terima je orang tipu. Rezeki dah tentu haram kalau menipu dalam urusan jual beli. Tak percaya pergi tanya ustaz.

      Delete
  13. Hari ni mak bapak saya nyaris terkena... ada org datang dari ugs.. bunyi loghat mcm dari seberang.. dia kata dia ditugaskan oleh suruhan jaya tenaga utk chk dan tukar kepala gas.. bila dia buat stmt tu terus saya chk website dan byk sgt yg complain.. dan saya tak pernah pulak dgr suruhan jaya tenaga hantar org dari rumah ke rumah tukar hos gas memasak. Terus saya suruh dia keluar..

    ReplyDelete
  14. Hari ni mak bapak saya nyaris terkena... ada org datang dari ugs.. bunyi loghat mcm dari seberang.. dia kata dia ditugaskan oleh suruhan jaya tenaga utk chk dan tukar kepala gas.. bila dia buat stmt tu terus saya chk website dan byk sgt yg complain.. dan saya tak pernah pulak dgr suruhan jaya tenaga hantar org dari rumah ke rumah tukar hos gas memasak. Terus saya suruh dia keluar..

    ReplyDelete
  15. UGS datang umah..aku x bukak pagar.pastu tanya diorg dari syarikat mne.katanya ugs.aku x pcaya.aku ckp tak berminat.kalau petronas ke, shell ke..aku pcaya jgk tp tak payah tukar sebab aku pcaya produk ada sirim lagi bagus dari barang luar negara tak kesah la amerika ke, britain ke..produk sana tak sama dengan standard dan pressure gas di malaysia. Pendapat aku (ex budak sekolah sains dan guru fizik)

    ReplyDelete
  16. ambe malas nak cerita la.. bukan nak sekat rezki orang tapi kalau niat tu mmg tak betul buat pe nk tegakkan benang yang basah.. datang time anak-anak pi kije tinggal mak bapak yang tua je kat umah pastu korang datang buat-2 cemas. sori ambe cakap tapi ambe takkan halal dunia akhirat harap2 korang yang buat kije ni dapatla cari mak bapak ambe kat padang mashyar.

    ReplyDelete
  17. Aku seacrh brbg tu bru dpat 100 je kpla gas tu nyesal kna tipu

    ReplyDelete
  18. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  19. Mak saya pun baru terkena. mungkin betul produk tu baik, tapi cara dia datang rumah2 kampung, jumpa orang tua tua masa anak anak tak ada memang tak patut. memang dia cari rezeki dan kita tak baik tutp rezeki orang, tapi rm317 tu aje yang mak saya ada nak hidup. kami bukan orang senag. biala dia datang cakap itu ini dengan orang tua memang la mak saya takut. pergilah rumah orang kaya2. jangan datang kampung2, rumah2 murah dah cakap orang sana semua dah beli, mereka nak selamat. kalau salesman ugs ada baca, fahamlah, betapa susah korang cari sales untuk makan, macam tu juga kami. pergilah rumah orang berada. mungkin kamu takut kamu tak dapat pengaruh orang educated. semoga allah memberi balasan. berniaga tak salah cara tu yang salah. banyak lagi cara nak buat dirct selling, buakn aim atok2 tua kat kampung. pi la meniaga kat supermarket ke offiice ke. mereka semua ada duit.

    ReplyDelete
  20. Saya dah guna kepala gas USG ni dah 3tahun lebih. Tp Hari ni tetiba ja bau gas keluar. Kebetulan gas dah nk hbis..buka2 tgk kepala gas tu dah longgar tempat on n off tu, gas keluar melalui situ. Sy rasa x selamat juga guna kepala USG tu sekarang ni...

    ReplyDelete
  21. Saya dah guna kepala gas USG ni dah 3tahun lebih. Tp Hari ni tetiba ja bau gas keluar. Kebetulan gas dah nk hbis..buka2 tgk kepala gas tu dah longgar tempat on n off tu, gas keluar melalui situ. Sy rasa x selamat juga guna kepala USG tu sekarang ni...

    ReplyDelete
  22. saya di kota bharu..harini mamat dr FGS katenye dgn modus operandi yg sama..harga rm298. agak mengelirukan cara die approach and jual barang. ade unsur2 mengelat. saya just nk.nasihat supaya berhati2. mungkin niat die baik, nk jual barang keselamatan. tp.dgn cara menakut2kan org tu sangat x bagus. teknik shock and awe...

    ReplyDelete
  23. Assalamualaikum, Ya Allah knp la sy bnr kn bdk USG ni masuk ke rumah chej kepala gas, siap suh sy kira syiling nk suh beli jgk hose @ kepala gas diaorg, harga jualan hari ini rm398

    ReplyDelete
    Replies
    1. bukan siap suruh kira syiling si akak kepala lalang oi.. byr pakai syiling pon blh.. ape laaa

      Delete
    2. Ko smpai tahap suruh org bayar pakai syiling tu nmpk sgt dh terdesak nak jual kepala gas cikai ko tu...ko ingt beli gule2 ke. Konpem kerje UGS mamat ni...mmg perangai geng2 diorg cmni la.

      Delete
  24. salam .selidik dulu sebelum fitnah .kalau ugs menipu xmungkin company nie kekal sampai skrg .kalau menipu da lama budak2 ugs nie da kena tangkap dengan polis .bab harga jgn nak pertikaikan .lain kualiti lain harga . sama mcm tv .ada yg mahal ade yg murah .kalau tv org jual mahal2 patut ke kita ckp dorg menipu .cuba tengok kat youtube kebanyakan kes kebaran yg berlaku kat rumah bukan mengunakan kepala gas ugs tapi guna hos dan kepala gas yg biase .fikir dulu sebelum berkata .

    ReplyDelete
  25. kau y fitnah dorang macam2 pndai la kau tanggung akhirat nanti.. bengap otak ubi ko ni.. >:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Xde fitnahnye...mmg kepala gas ko cikai...smpai 4 ratus harge...ko jual kepala gas ke kepala orang.

      Delete
  26. Isteri saya baru terbeli kepala gas rm370..diaorang datang rumah cek kepala gas..katanya kepala gas bocor..kena tukar..

    ReplyDelete
  27. Isteri saya baru terbeli kepala gas rm370..diaorang datang rumah cek kepala gas..katanya kepala gas bocor..kena tukar..

    ReplyDelete
  28. Sy baru je didatangi pkerja ugs ni tgh hari td, dia xplain btul2 bg kita fhm siap buat demonstrasi n perbandingan antara hos gas diorg dgn yg biasa sy pakai ni, termasuklh kepala gas skali siap demo kesan kebakaran dia dpan mata kami laki bini, rasa takut meletup pun ada, pape pun dari cara dia mmng seorg yg sgt terlatih. Siap xplain psl warranty brgn, xde pun tnda2 dia push kita bli brg dia, kbtulan duit ada 100 je so ckp dgn dia just bli hos gas je dlu. Dia pun ok je sampai sruh pgg dlu duit sbb xde duit pecah, 30 mnit lps tu bru dtg blik utk byrn sdgkn brg dh siap psg dlu dh. Pape pun dia ckp mmng ada kes penipuan yg mnymar wakil ugs ni, so dia srankn pastikn wakil ugs yg btul memakai uniform lengkap beserta batch card dia dgn siap no daftar individu, boleh disemak melalui lmn web rasmi ugs. Kepercayaan bg setiap org mmng berbeza tp sy yakin dgn bdak ugs tu. Psl warranty card plk slma 2 taun n ada cop rasmi sekali. Yg pnting uncle dpn rumah sy ni buktinya sbb dia dh 22 thn pakai brg ugs ni n akn dtg setiap stahun skali walaupun tlh tmt tempoh warranty. Sy hrp dgn sdikit info dri sy ini kita dptlh mnjadi org yg bjak dlm menilai sesuatu insyaallah.

    ReplyDelete
  29. arwah abah beli kepala gas dan juga dapur ugs dekat rm900 kedua dua barang dengan ejen ugs nama Zainal tahun lepas 3/3/2015. Bulan ni dah rosak..ape yang bagusnyer kalo baru setahun jagung kemain mahal tapi dah rosak.warranty dekat kad x bercop..warranty untuk kepala gas je bukan dapur gastu sekali.. cume tulis nama ejen je.Saya setuju komen pasal sikap salesman ni...salesman datang approach mak ayah yang tua- tua kat kampung ni time anak2 keluar bekerja..memang tak patut..mak ayah yang cepat terpengarauh dipujuk pujuk hidang air bagai berjam2 dalam umah orang selagi tak beli..agak2 lah...cari rezeki biarlah halal..bukan sebab nk dapat gaji n komisyen dok mengenakan orang..ini luahan saya sebagai seorang anak..

    ReplyDelete
  30. Ak bru kne td...terbang duit ak 300..modal die nak kate nak check pastu pasang kepale baru trus

    ReplyDelete
  31. Yup...arini ade 2 org dtg rumah ckp dr UGS nak wat cek kepala gas. Saya tanya dari bdn kerajaan mana? Die x reti nak jwb...cuma ckp die ade authority utk cek keselamatn dapur gas...saya mntk surat authority...xde...mcm2 alasan die bagi...nmpk sgt style direct seller terdesak...mmg waktu die target tu waktu bekerja dan ketika surirumah bersendirian...mmg modus operandi die cmni...kempen mendenye...bila saya call company...org yg jwb tu pun seribu satu alasan mengelak pertanyaan...nmpk sgt mcm ade something x kena...bile bukak website lg pelik...website tu mcm cukup syarat je ada...nasihat saya...jgn benarkn diorg ni masuk dlm rumah...sbb klo bce kat internet pun...diorg akan try intimidate suri rumah atau org tua2 utk beli kepala gas cikai tu dengan harga tak munasabah...btw...kepala gas MS...Malaysian standard tu selamat dh...siap sirim lg...kepala die jual ckp BS...british standard...tu utk kawasan british sana...diorg punye cuace dan tekanan udara tak sama dengan kita...sbb tu lain tmpt lain standard...bergantung pada kesusuaian negara tu...pkai la malaysia punya...yg sibuk nak pkai britih punya buat ape. Emmm kepala gas yg saya pakai ni dpt dari arwah nenek...tak tau dh brape puluh tahun...selamat je...ni smua taktik direct selling...tekan org sbb nk komisen.

    ReplyDelete

bereh bohh! wi a komen se..