klik?

Monday, October 25, 2010

Home » baik pye time

baik pye time

Saya ada satu petua yang saya perolehi dari Dr. Hamid Arshad empat tahun yang lalu di dalam sessi perbincangan dan perbualan berkenaan kandungan dan permasalahannya, kerana waktu itu saya mengandung anak pertama dalam keadaan songsang.

Dari sessi perbualan tersebut, Dr. telah memberi panduan untuk saya mencubanya dan di sini saya berikan utk Puan.

Puan bolehlah membuat pengiraan dari tarikh puan datang haid. Contoh pengiraan adalah seperti dibawah, :-

KALENDER KESUBURAN BULANAN (cth;sekiranya haid Puan jatuh pd 1hb)

Hari Haid : 1,2,3,4,5,6, 7,8,9,10 (10hari)
Hari Subur (Anak Lelaki): 11,12,13,14, 15,16,17 (7 hari)
Hari Subur (anak P'puan): 18,19,19,20, 21,22,23 (7 hari)
Hari Tidak Subur: 24,25,26,27, 28,29,30 (7 hari)


Berdasarkan kalender diatas Puan bolehlah sesuaikan dengan tarikh terakhir haid Puan bagi mendapatkan tarikh yang sesuai untuk bersama suami bagi mendapatkan anak perempuan.

Sekiranya haid Puan jatuh pada 23hb, maka sesuaikan dengan kalender tersebut di atas..... Tulislah tarikh tersebut dengan tulisan kecil di bahagian atas kelender tersebut, supaya Puan mendapat tarikh yang sebenar untuk bekerja keras (bersama suami).

Walaupun masa haid Puan hanya selama 6 atau 7 hari, tetapi telur akan mula berfungsi selepas hari ke 10.

Jadi pada hari ke 11 hingga 17 (Puan di dalam keadaan subur yang amat sangat dan kemungkinan untuk mendapat anak L (lelaki) adalah cerah.

Mulai tarikh 18 hingga 23, adalah hari-hari untuk mendapatkan anak perempuan. Untuk itu, saya sarankan agar Puan menggunakan masa (tarikh) ini sebaik mungkin untuk mendapatkan anak perempuan.

Bila tiba pada hari tidak subur di atas 24 hingga 25(lagi seminggu nak period) puan akan rasa sakit2 badan, sakit kepala dan moody. Itu salah satu tanda puan akan didatangai haid dalam masa seminggu dan masa Haid semula akan jatuh pada 30hb (selalunya akan tercepat atau selewat sehari)dari tarikh period terakhir.

Saya telah mencubanya dan berjaya mendapat sepasang anak lelaki dan perempaun. Sementara kakak saya berjaya mendapat empat anak L,P,L,P dan begitu juga dengan kawan2 saya yang dah mempunyai 3 anak L dan baru2 ini dia telah bersalin anak ke empat dengan abak P.

Selamat mencuba untuk puan.Disamping itu jangan lupa menjaga cara pemakanan dan berdoa selalu

No comments:

Post a Comment

bereh bohh! wi a komen se..